Chia w Twojej kuchni-Przepisy kulinarne

Budyń z Chia
Składniki:

  • 6 łyżek stołowych nasion Chia namoczonych   w 1 filiżance wody (1 filiżanka = 237ml) przez około 30 min
  • 3 duże daktylebudyn chia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżki stołowej karobu
  • owoce goji dla ozdoby

Sposób przyrządzenia:
1.Umieść nasiona w głębokim naczyniu i miksuj wraz z daktylami do uzyskania gładkiej masy, następnie dodaj kakao i karob i miksuj przez kilka minut
2. Udekoruj owocami Goji

Pożywne śniadanko z Chia
Składniki:

  • 3 / 4 szklanki płatków owsianych – dla bezglutenowców muszą być certyfikowane
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 banany
  • 2,5 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( można go zastąpić olejem sezamowym lub masłem)
  • 1/2 łyżeczki imbiru (lub w wersji oryginalnej cynamon i szczypta gałki muszkatołowej)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
    lyzki

Sposób przyrządzenia:
1. Płatki owsiane i nasiona chia miksujemy blenderem na mąkę – nie musi być idealnie zmielona ale ważne żeby trochę zmielić – potrawa będzie gładsza i bardziej przypominająca pudding.
2. Do zmiksowanych nasion chia i płatków dodajemy mleko.
3. Mleko i zmielone płatki z chia mieszamy razem i podgrzewamy chwilę na średnim ogniu. Jeden banan miażdżymy na papkę widelcem, drugi kroimy w nieduże kawałki i dodajemy do mleka z płatkami.
4. Wsypujemy garść rodzynek, wanilię, sól, syrop oraz olej. Całość zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy kilka minut, aż mleko się wchłonie i powstanie gęsta papka.
5. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy imbir ( lub z cynamon i gałkę muszkatołową) i mieszamy.
6. Podając posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami.

Energetyzujący napój z nasion Chia
Składniki:

  •  ok 1-2 łyżeczek nasion Chia
  • ok 1-2 łyżkek cukru
  • sok z 1 limonki – najlepiej świeżo wyciśnięty
  • 1 kubek wody źródlanej

4. Granola z nasionami Chia
Składniki:                                                                          

  • 200 g płatków orkiszowych lub owsianych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki nasion chia 
  • 150 g mieszanki nasion: słonecznik, dynia, sezam
  • 3 – 4 lyżki oleju słonecznikowego
  • 150 ml soku ze słodkich jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku                                                                      

Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć granolę.
3. Piec w 150 st. przez godzinę, mieszając co 10 minut widelcem. (trzeba uważać, bo granola
    lubi się przypalać)
4. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

pieprz

Tortilla z nasionami Chia
Składniki:

  • 200 g masła orzechowego
  • 8 rzodkiewek
  • 4 banany
  • 4 duże placki tortilli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki wrzącej wody

Sposób przyrządzenia:
1. Rzodkiewki umyć, osączyć z wody, pozbawić liści i przełożyć na talerza
2. Łodygi selera sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na kawałki i dodać do rzodkiewki na talerzu.
3. Banany umyć, obrać ze skóry i usunąć końcówki.
4. Placki tortilli skropić 1 szklanką wrzącej wody, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony.
5. Usmażone ściągnąć z ognia, wysmarować masłem orzechowym, posypać nasionami chia, dodać do tego obrane wcześniej banany i całość zawinąć w rulony. Gotowe dodać do składników na talerzu.

728x90